Vinaři našich someliérů

ALBERT KALLFELZ

Když jsem se poprvé setkal s panem Albertem Kallfelzem a představil se, řekl mi, že si jména nepamatuje, ale charakter nezapomíná. Dalo by se říct, že tak nějak tomu je i u vín z Mosely. Jména německých vinařů si často nezapamatujeme, ale nezaměnitelně svěží a někdy i ovocně sladké Rieslingy s nižším obsahem alkoholu zná snad každý milovník vín. Pan Kallfelz ovšem prezentuje tradiční styl gastronomicky suchých vín a Rieslingů s výrobními postupy, které se používaly před sto lety.

photo

Mosel

Německo

Mosel

WEINGUT PETRI

Malé rodinné vinařství Weingut PETRI mi doporučil německý novinář, který psal pro odborné vinařské časopisy. Když jsem se procházel po vinicích s vinařem Gertem Petrim, byl jsem ohromen, kolik mušlí a malých fosilií leží kolem keřů Ryzlinků, které lemují údolí a kopce Falcké oblasti. Tato výjimečná půda a terroir dává vínům nezaměnitelný charakter a jemnou slanost. Popíjet tato elegantní vína je velmi zábavné a příjemné při jakékoliv příležitosti. 

photo

Pfalz

Německo

Pfalz

BORDEAUX MEDOCAINE

Bordeaux je fenomenální a nejslavnější vinařská oblast světa a nachází se na jihozápadě Francie kde sousedí s břehy Atlantského oceánu. Už několik staletí nabízí běžná i investiční vína výjimečné kvality. Většina „Chateu“ neboli vinařství vyrábí své skvosty z modrý odrůd jako jsou Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet franc.

photo

Bordeaux

Francie

Bordeaux

TENUTA FANTI

Vinařství Tenuta Fanti jsem si poprvé všiml v žebříčku TOP 100 nejlepších vín světa, kde se umístilo jejich Brunello ročníku 2001. Když jsem pak z dostupných zdrojů zjistil, že rodina Fanti jsou spíše „olejáři“, a že jejich nejstarší lisovna v Toskánsku slouží všem, kteří si chtějí vyrobit olivový olej, moji touhu po setkání s tímto vinařem to jenom prohloubilo. Jejich kolekci vín i olejů jsem si okamžitě zamiloval, a díky její srdečnosti i celou rodinu Fanti. Majitel Filippo začal s výrobou vín  v sedmdesátých letech, dnes řídí vinařství spolu s dcerou Elisou a osobně sledují každou fázi výroby.

photo

Siena

Itálie

Siena

MIGUEL MERINO

„Bodega Miguel Merino je vycházející hvězda Rioji“. Tuhle větu jsem kdysi četl v jedné z encyklopedií světových vín. V té době jsem ale vinaře pro tuto oblast nehledal. Když jsem se po nějakém čase  zúčastnil degustace DOC Rioja v Londýně, kde tato vína byla, ona věta se mi okamžitě vybavila. Miguel Merino byl jednoznačně nejlepší. O to hezčí pak bylo i setkání přímo s majitelem a zjištění, jak úžasný je to člověk.  Bodegu založil v osmdesátých letech, a splnil si tím svůj životní sen o výrobě vín. Dnes na přibližně 8 hektarech vinic hospodaří jeho syn Miguel Merino Navajas se svou ženou Erikou a navazují na odkaz Miguela otce.

photo

Španělsko

Rioja Alta

Španělsko

DOMAINE JOLLY ET FILS

Trvalo to víc jak dva roky, než jsem z madam Carine Jolly vyloudil první objednávku jejich úžasného Chablis. Stále vyprodáno, velmi malé množství v produkci a skvělý styl čistého, minerálního Chardonnay bez použití dubových sudů je hlavním důvodem, proč jsem musel čekat tak dlouho. Denis a Carine se svými syny vyrábí pouze tři apelace Chablis a ukazují výjimečnost tohoto slavného burgundského „terroir“ v plné parádě.

photo

Bourgogne

Francie

Bourgogne

WEINGUT THIERY-WEBER-ARTUR TOIFL

Každá generace naše vinařství neustále rozvíjela. V roce 1986 převzali Erich a Maria Weberovi podnik od Mariina otce Karla Thieryho. V průběhu let se z tehdejších 5 hektarů stalo 17 hektarů – a naše vinařství se stalo jednou z předních společností v regionu. V roce 2005 převzal funkci sklepmistra Artur Toifl, synovec Ericha a Marie. Od té doby jeho mezinárodní zkušenosti formovaly naše vinařství. Naše společné chápání kvality je pravidelně oceňováno odbornými médii.

photo

Krems

Rakousko

Krems

WEINGUT ZULL

Vinařství Zull se nachází ve Schrattenthalu, nejmenším vinařském městě v Rakousku, 80 kilometrů severně od Vídně. Vinice se nacházejí na obecních územích Schrattenthalu, Pulkau a Retzu, a jsou osázeny 75% bílým vínem a 25% červeným vínem. Vinařství Zull nejen šetří životní prostředí, ale také zvyšuje úrodnost půdy. Většina pracovních úkonů se provádí ručně – ruční sklizeň je samozřejmostí. Vinařství je od roku 2019 držitelem certifikace Nachhaltig Austria.

photo

Wienviertel

Rakousko

Wienviertel

TŰZKŐ BIRTOK

Nachází se v malé vesničce Bátaapáti v Maďarsku na kopcích vinařské oblasti Tolna, 150 km jižně od Budapešti a 30 km západně od Dunaje. Panství je jedním z nejstarších vinařství v zemi. Filozofie vinařství Tűzkő Birtok je založena na prezentaci nejkrásnějších projevů zde pěstovaných odrůd révy vinné, a to jak z hlediska bílých, tak červených vín. Antinoriho maďarská
mise: Marchese Piero Antinori neustále hledá autenticitu ve svých zahraničních statcích, stejně jako ve vinařské oblasti Tolna v Maďarsku. Tűzkő Domb Cuvée je vlajkovou lodí sklepa vyrobenou z ručně sklizených plodů z vinice Tűzkő Domb. Klasická Bordeaux je vyráběná pouze v těch nejlepších ročnících.

photo

Panonia

MAĎARSKO

Panonia

CHAMPAGNE JEAN MICHEL BOUCHET

Šampaňský dům Bouchet nedávno oslavil 100 let od svého založení. Sophie Bouchet zastupující čtvrtou generaci se připojila k oboru, aby zachovala historii a práci celé své rodiny. Velmi milá a šarmantní dáma prezentuje celou kolekci svých šumivých vín ve vysoké kvalitě.

photo

Francie

Champagne

Francie

JEAN PABIOT & FILS

Počátek vinaření této rodiny se píše od konce 19. století a tradice přetrvává až dodnes. Alain Pabiot a jeho syn Jérome, jsou enologové a vinohradníci, kteří jsou mistry odrůdy Sauvignon blanc. Pěstuji jej na vinicích nazývaných „Kiméride“, což jsou půdy bohaté na uhličitan vápenatý, který pochází ze starých schránek mořských živočichů.

photo

Loire

Francie

Loire

KLAUS LENSCH

Klause jsem si vybral pro jeho velmi čistá a odrůdová vína, ale také oblast, ve které své víno pěstuje. Lentsch je mladé, rodinné vinařství v Jižním Tyrolsku patřící k nejlepším na Jihotyrolské vinařské stezce. Letní dny jsou tu velmi horké, což dodává hroznům plnou cukernatost. Chladné noci naopak pomáhají  v hroznech uchovat kyseliny a aroma. Perfektní podmínky pro to, aby Klaus Lentsch mohl udržovat své vysoké standardy kvality.

photo

Alto Adige

Itálie

Alto Adige

GIACOSA FRATELLI

Naše společnost má více než stoletou historii: rodinnou historii, kterou tvoří hodnoty předávané z otce na syna. Z generace na generaci mají ti, kteří vinařství řídí, dva jasné referenční prvky: přirozenost a kvalitu, hlavní zásady, které jsou základem filozofie společnosti a jsou přítomny v každé fázi transformace, od vinice až po sklep. V roce 1991 byly přidány vinice Cascina Canavere v Bussia a San Pietro v Monforte d‘Alba a v roce 1994 vinice Vigna Mandorlo ve Scarrone v Castiglione Falletto.

photo

Piemonte

Itálie

Piemonte

MASOTTINA

S Adriánem Dal Biancem, majitelem a vinařem v jedné osobě, jsem se poprvé setkal v roce 2005 na veletrhu vín. Seznámil nás můj dlouholetý kamarád a obchodník s vínem Adraina pan Marcelo Donadi. Velice se mi líbila prezentace lahví a jejich etikety, a co teprve překvapení z těch skvostů, které na mne v jejich lahvích čekaly. Prosecco vinařství Masottina se umístilo mezi TOP 100 nejlepšími víny světa a vysoce hodnoceno je rovněž v prestižním Decanteru. Velkého úspěchu dosáhlo i u nás v rámci hodnocení časopisu Wine & Degustation, kde bylo vybráno jako vítěz grand testu Prosecco Valdobbiadene v kategorii Brut. 

Rodina Dal Bianco vášnivě věnuje svou energii výrobě vína již od roku 1946. V rodinné tradici nyní pokračuje již třetí generace, která neustále investuje do pozemků, aby zvýšila plochu osázenou vinnou révou. Příběh Masottiny se píše v kopcích Prosecca Conegliano a Valdobbiadene, které byly v roce 2019 zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.

photo

Veneto

Itálie

Veneto

PERUSINI

Zámek Rocca Bernarda, historické sídlo rodu, přešel přes odkaz Gaetana Perusiniho Maltézskému řádu ,ale rodinná tradice pokračuje v části, která zůstala na kopci Gramogliano omývaném řekou Judrio až do roku 1918 na hranici mezi Itálií a  rakousko-uherskou monarchií. Dnes společnost vede Teresa, Giampaolova dcera. Stejně jako její strýc a sestra je historičkou umění, ale také vášnivou vinařkou. Ve vedení společnosti jí nyní pomáhá její manžel Giacomo a synové Carlo, Tommaso a Michele. Rodinná tradice tak pokračuje na kopci Gramogliano, známém po staletí jako Rosazzo a Rocca, jako třída cru hors Colli Orientali del Friuli.

photo

Friulli

Itálie

Friulli

FATTORIA SELVAPIANA

Na vinařství Selvapiana mne upozornila spolužačka ze školy žijící v Toskánsku. Vína z tohoto vinařství nepodléhají módním trendům. Současný majitel Fererico Giuntini je zastáncem tradičního stylu výroby vín z odrůdy Sangiovese, proto jsou jejich Chianti jemná, elegantní a stejná jako je dělal jejich předchůdce Francesco Giuntini. Ten byl jedním z prvních toskánských výrobců vína Riserva pouze z hroznů Sangiovese a neúnavně pracoval na pozdvihnutí prestiže této oblasti. Víno je skvělé v kombinaci s pokrmy i na samostatné pití.   

photo

Florencie

Itálie

Florencie

FAMILIA FERNADÉZ RIVERA

Na vinařství Familia Fernández rivera mne upozornil host už v dobách mého působení v hotelu InterContinental. Příběh Alejandra Fernándeze, opraváře zemědělských strojů, který se sám vypracoval na skvělého vinaře a vytvořil styl nefiltrovaných vín z odrůdy Tempranillo, mi učaroval skoro stejně jako jeho víno. To je vždy výjimečné, především pro svou plnost a dlouhověkost. Hodnotitel vín Robert Parker označil vína rodiny Fernández za jedna z nejlepších na světě. 

photo

Ribera del Duero

Španělsko

Ribera del Duero

PORT CHURCHILLÔS

Churchill’s Porto je butikovým výrobcem prémiového portského vína. Vinařství založil v roce 1981 mistr blender Johnny Grahamem a pojmenoval jej po své ženě Caroline Churchillové. Celý tým této společnosti tvoří 40 lidí, kteří se starají o vinice i vína, která čekají na svou optimální zralost jak v sudech, tak i v lahvích. K dokonalosti je připraví právě Johnny, když namíchá ve správných poměrech jejich famózní Ruby i Tawny. „Portské víno vyrábíme pro naše děti, vnoučata a celou budoucí generaci.“ Johnny Graham.

photo

Porto

Portugalsko

Porto